Книга

За автора

 

nedelcho-nenovРоден съм на 21. 03. 1955 г. в Шумен. Израснал в с. Ивански и от малък свикнал на труд. Обичам животните. Постоянно съм сред природата и по реките Камчия и Стара река.  Родителите ми бяха обикновени, трудови хора. Майка ми работеше в ТКЗС. Баща ми коларо-железар, участник в Отечествената война, видял ужасите на войната ми казваше: „Вълк да е, няма да се плашиш”.
Завърших Селскостопански техникум в Шумен – животновъдство. Отбих военната си служба в щаба на поделението, където работата ми бе свързана с деловодство и машинопис, а по-късно, определил моя трудов път, в Институт по свиневъдство, където бях техник-селекционер. Работил съм в почти всички нови свинекомплекси в страната.

През 1985 г. Митко Бенков, тогава научен сътрудник в института, с когото се познавахме от 1969 г., ме насочи и постъпих на работа в ловното дружество Шумен. Същата година създадох и семейство. Бързо навлязох в ловната дейност, благодарение на контактността и веселия ми харктер. Организирах дейността на дружинките, участвах в ловните мероприятия и ловни излети. Лично се познавам с много видни ръководители на ловната организация. Имам приятели ловци, ловували по линията на ОЛТ. Писал съм материали за в-к „Наслука”, а в „Шуменска заря” съм помествал и карикатури.

 

Идеята за написване на книга се зароди в края на 2000 г. Доста активни ловци си заминаха от този свят. От тяхпомня много истории и съм черпил опит. Някак неусетно времето вървеше. В един момент преживях доста труден период – тежко заболяване, операции. Благодарен съм на всички лекари оператори и медицински лица, дали ми вяра в живота. Бях подпомогнат от много ловни дружинки, УС на сдружение „Сокол” Шумен. И това някак ме задължи, и в сила влязоха думите на баща ми. От 2014 г. започнах да набирам материали за историята. Рових се в Държавният архив, обиколих всички библиотеки, водих разговори с ловци, събирах снимков материал, подпомаган от съпругата ми. В книгата описвам 125 годишната история на Ловната организация в Шумен, начиная от 1892 г. Описах много имена на хора, радетели на нашата природа, участвали активно в укрепване на организацията, опазване на дивеча и рибата. Хора, изградили културни навици, ритуали и уважение сред ловци и риболовци. Всички те са строители на хижи, ловни стрелбища, водоеми, волиери и др. Много от тях са активни състезатели по ловна стрелба, риболовни спортове и любители на ловни кучета-кинелози.

Дано всеки читател ловец, риболовец или обикновен гражданин с гордост да възкликне, ако срещне свой корен в радетелите на българската природа, опазването на дивечовата фауна и традиции на ловци и риболовци от Шуменско.

 

Книгата, с историята на СЛРД „Сокол-Шумен“, посветена на 125-та годишнина на дружеството,
можете да прочетете онлайн като кликнете на долното изображение.