Черен лешояд (Aegypius monachus)

Aegypiusmonachus

Черният лешояд, наричан още и Картал е едър представител на семейство Ястребови (Accipitridae). Дължината на тялото му е 110-120 см, размах на крилете 265-300 см и тежи 6,3-12,5 кг. Няма изразен полов диморфизъм.

Среща се в южните части на Европа (включително България, в природния парк „Рилски манастир“), Азия и Африка. Обитава планински и полупустинни местности.

Основно мършоядна птица, храни се предимно с мускулната маса на умрелите животни, но понякога улавя дребна плячка, като зайцевидни, катерици, костенурки и гущери. Когато забележи труп на умряло животно се спуска пикирайки със сгънати криле, като издава характерен звук от който идва и народното му название.

Гнезди по дърветата. Гнездото се ремонтира и подновява всяка година и достига 2 м в диаметър и 1 м височина. Снася 1 яйце. Мътят 55 дни и двамата родители. Когато мъти много трудно е да бъде изгонен от гнездото, възможно е дори да бъде хванат с ръце, без да се опита да избяга. Гнезди средно веднъж на две години.

В България е рядък вид.

Снимка: oiseaux.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve + eighteen =