Розов пеликан (Pelecanus onocrotalus)

pelican

Розовия пеликан е едра водоплаваща птица, срещаща се и в България. Размаха на крилета му достига 2,70 m. Розовият пеликан се среща в Мала Азия, Африка и Европа. В България единственото място за гнездене е резервата „Сребърна“, където има малка колония.

Пеликана се храни предимно с риба и по-рядко със земноводни.

Гнездата и малките им колонии са сред тръстиките в езера, блата и делти на реки. Гнездото е голямо и се намира върху туфи тръстика или малки островчета, често в близост до гнездата на други видове.

В България е изключително рядък вид.

Снимка: naturephoto-cz.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =