Пъстър пор (Vormela peregusna)

marbledpolecat

Пъстрият пор, известен още като европейски пъстър пор и сарматски пор, е рядък хищник, който се среща в Югоизточна Европа и Азия, включително и на територията на България, като ареалът му бързо се смалява.

Дължината на тялото е 28-38 см, а теглото му е 0,7 кг. Опашката е дълга 12-20 см и има тъмнокафяв край. Има черно-кафяв корем, а муцуната му е светла и покрита с тъмни петна. По гърба има черно-кафяви и жъленикаво-бели петна. Очите на пъстрия пор са по-големи от тези на другите порове.

Среща се на териториите на България, Гърция, Румъния, Сърбия и Черна гора, Турция, Пакистан, Украйна, Монголия, Северен Китай, Афганистан, Казахстан и Русия. Живее на открит и сух терен.

По принцип обитава степи, полупустини и пустини. Обикновено живее на укрепени и равни пясъчни райони.

Пъстрият пор е нощно животно. Храни се с гризачи (полевки, суяци, пискуни и др.), птици и яйца. Живее поединично. Пъстрият пор е активен главно през нощта.

Според чужди източници разгонването започва на някои места в началото на февруари, а в други (Северен Кавказ) – през май. Бременността продължава повече от пет месеца, а броя на малките в котилото е от четири до осем.

От 1988 природозащитният му статут в Червената книга е „уязвим“.

Снимка: hedgiejim.wordpress.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one + nine =