Орел змияр (Circaetus gallicus)

Circaetusgallicus

Орелът змияр е средно голяма дневна граблива птица от семейство Ястребови (Accipitridae).

* Дължина на тялото 64-10 см.

* Размах на крилете 160-180 см.

* Тегло 1,5-2,0 кг.

* Продължителност на живота 17 г.

Среща се в Европа (включително България), Азия и Африка.

Прелетна птица, в България гнезди. Храни се предимно със змии, но ловува също и гущери, жаби, птици, гризачи, мекотели.

Моногамни птици. Снася 1 яйце, дълго над 70 мм, което мътят и двамата родители в продължение на около 35-40 дни. В началото само мъжкият носи храна за малкото, но постепенно и женската започва да напуска гнездото. Малкото може да погълне много по-тежка змия от самото него, а ако не успее да я преглътне, опашката и остава да стърчи от човката му, докато не се смели постепенно предната и част и не я погълне цялата. Малкото напуска гнездото на 60-80 дневна възраст и родителите го хранят още известно време.

На територията на България е защитен от закона вид.

Снимка: andalucianguides.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × five =