Малък креслив орел (Aquila pomarina)

Aquilapomarina

Малкият креслив орел (Aquila pomarina) е средно голяма дневна граблива птица от семейство Ястребови (Accipitridae). Дължината на тялото му е 61-66 см, размаха на крилете 177 см и тежи 1 600 гр.

Среща се в Европа (включително България), Азия и Африка.

Начин на живот и хранене [редактиране]

Птиците от европейската популация са прелетни. Храни се предимно с дребни бозайници и друга подобна по размери плячка.

Моногамна птица. Гнездото си строи на високи дървета. Снася 1-3 (най-често 2) яйца, с размери 63х53 мм, които мътят и двамата родители в продължение на около 33-43 дни. Малките напускат гнездото на 49-56 дневна възраст. Годишно отглежда едно люпило.

На територията на България е защитен от закона вид.

Снимка: cotidianul.ro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − three =