Египетски лешояд (Neophron percnopterus)

neophronpercnopterus

Египетският лешояд е дневна граблива птица срещаща се и в България.

* Дължината на тялото – 60-70 (до 85) см.

* Размаха на крилете – 150-170 см.

* Тегло – 1,6-2,5 кг.

* Полов диморфизъм – не е изразен.

* Оперение – в светли кремави тонове, краищата на крилете и всички махови пера са тъмни. Главата с оголени участъци около човката в жълт цвят. Младите птици до навършване на 5 годишна възраст са тъмно оцветени.

* Полет – предимно планиращ.

Среща се в Европа (включително България), Африка и Азия. Обитава степи, полупустини, пустини, скалисти райони (подходящи за гнездата му) и всякакъв тип равнини. Понякога в близост до сметища.

Храни се предимно с мърша, но понякога улавя дребни животни, като жаби, охлюви и всякакъв вид яйца. Яде също костенурки и яйца от едри птици, като щрауса. Когато открие костенурка я вдига на голяма височина и я пуска за да се счупи черупката и, същото прави и с по-едрите кости.

По земята ходи много уверено, подобно на кокошоподобните.

* Моногамни птици.

* Настъпване на полова зрялост – 5 годишна възраст.

* Гнездо – по непристъпни скали, в пещера или поне под навес или корниз. Строят го и двете птици, в него се намират кости от дребни животни, черупки на костенурки и др. Пренасят строителните материали за гнездото с човка, за разлика от другите грабливи птици, които носят с крака.

* Яйца – 2 броя, напръскани с тъмнокафяви петна. Тегло 94 гр, размери – 65х55 мм. Снася двете яйца с интервал от няколко дни, обикновено от края на март до началото на май.

* Мътене – и двамата родители на смени, трае 40-42 дни. Малките напускат гнездото на около 70-96 дневна възраст.

* Отглежда едно люпило годишно.

Египетския лешояд е едно от няколкото животни използващи инструменти, което е признак за високата му интелигентност. Когато открие яйце от щраус, той хваща с човката си камък и го засилва рязко пускайки го върху черупката на яйцето. Това е възможно физически, защото за разлика от повечето видове лешояди има къс и здрав врат.

На територията на България е защитен вид.

Снимка: birdsphotographer.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × five =