Дратхаар

drathaar

Произход. Родината на това куче е Германия. Чрез сериозен подбор и то на най-сполучливо дресирани и притежаващи най-силно обоняние индивиди, германците са създали много послушно ловно куче, чието възпитание и обучение не изискват особена опитност и особени похвати. Това обяснява и голямото разпространение на дратхара, който иначе не притежава превъзходното обоняние на английските кучета.

Външни белези. Главата му е по-малко масивна, отколкото на френския грифон кортал. Веждите са обрасли с щръкнали косми. Окото му е жълто до тъмножълто, с кротък поглед. Вратът му е средно дълъг, прав. Гръден кош добре развит, но не много дълбок. Гърбът е слабо снишен, а задницата понякога леко повдигната. Крайниците са прави, по-малко мускулести, отколкото при кортала. Стъпалото е почти кръгло. Опашката се намалява винаги с две трети. Общият му цвят е пепелявосивошоколадов. Много често се срещат екземпляри цели шоколадови. Главата почти винаги е обагрена шоколадово. Косъмът е малко по-дълъг и порядък, отколкото при кортала, но по-мек.

Общо взето дратхарът е добре сложено куче. Послушен като грифона буле, той има редица предимства: по-приветлив е по външност, има по-силно обоняние и изобщо притежава по-големи ловни качества. Козината му се почиства лесно.

Нрав и характер. Германският дратхар е крайно тихо, незлобиво ловно куче. Той е извънредно привързан, добър, кротък и внимателен към децата.

Дресировка. Както споменахме, дресировката на това послушно куче е твърде лесна и няма урок, който то не би могло да усвои. Излишни са всякакви наказания. При неговото обучение с добро ще постигнем всичко. Тази негова изключителна послушност оправдава масовата му употреба от страна на германските ловци.

Ловни качества. Обонянието му не отстъпва на това на кортала и превъзхожда това на грифона буле. Търси грижливо, с постоянство и в близост на ловеца. Стойката му е спокойна и твърда. Отличен апортьор е и не се плаши от студената вода и гъстите драки. Издържа на продължителни ловни излети, защото не търси бързо и си щади силите.

Предназна чение. Дратхарът е идеален помощник на ловеца, който желае послушно куче, работещо на недалечно разстояние. При лова на пъдпъдъци той задоволява и най-взискателните любители на този дивеч. За гориста или блатиста местност германският дратхар е ценно куче, не се отдалечава от стопанина си и не пропуска нито една ударена птица. Той е повече подходящ за лова на бекаса, отколкото на бекасината, която, както знаем, изисква куче с по-високо обоняние и с по-далечна стойка с приближаване. При лов на яребици в открита местност също може да се използува с упех. Изобщо той е пригоден за всички видове лов, обект на птичаря, без да е високо надарено ловно куче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

15 + one =