Горски бекас (Scolopax rusticola)

scolopax-rusticola

Горският бекас е птица от семейство Бекасови. Среща се и в България.

Възрастният горски бекас достига дължина до 38 см., а размаха на крилете му до 65 см. Теглото му достига до 440 г., а неговата дълга и права човка достига дължина до 7 см. Срамежливият единак се крие през деня и става активен най-често при свечеряване. Гръбната му част е кафяво, черно и сиво оцветена и му служи за прикритие. Очите, чиито зрителен ъгъл достига до 180°, тоест птицата може да вижда и назад, са черни. Птицата има много къси крака, а индивидите от мъжки и женски пол са с еднаква окраска.

Храни се с земни червеи, насекоми и други дребни безгръбначни. Употребява по-рядко и растителна храна. Активен е при здрач.

Застрашен вид!

Снимка: natuurfotoalbum.eu

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twelve − 12 =