Голям ястреб (Accipiter gentilis)

accipitergentilis

Големият ястреб е граблива птица от семейство Ястребови (Accipitridae). Дължината на тялото му е 53-66 см, размаха на крилете 100-120 см и тежи между 650 и 1500 гр. Прелетна птица. Среща се в Европа (включително България), Азия, Африка и Северна Америка.

Хищна птица, 85% от храната му се състои от дребни и средни по размери птици, като дроздове, вранови, яребици. Останалите 15% се падат на бозайниците, като зайцевидни, гризачи и насекомоядни.

Гнезди по дърветата. Гнездото има диаметър 60-80 см и височина 50 см. Снася 2-6 (най-често 3) зеленикави яйца, с размери 58 х 47 мм. Мъти 35-38 дни предимно женската, въпреки че и мъжкия взема участие. Малките напускат гнездото на 41-43 дневна възраст. Годишно отглежда едно люпило.

На територията на България е защитен вид.

За неговата ниска численост са отговорни предимно неразумните ловджии, които го отстрелват с предлог, че е техен конкурент и вредител.

Снимка: birds.nature4stock.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 13 =