Афала (Tursiops truncatus)

Афалата, наричана още Афалина или пъхтун, е морски бозайник от семейство Делфини (Delphinidae). За разлика от обикновения делфин има по-къса муцуна и черна елипсовидна ивица около очите. Гръбната страна на тялото и е черна или тъмносива, а коремната — светла.

Широко разпространена е в умерените и тропически води на Световния океан. Един от трите вида делфини, които се срещат в Черно море. Обитава предимно плитки води в шелфовата зона в целия басейн на Черно море. Застрашен вид.

Има от 18 до 26 малки конични остри зъба от всяка страна на горната и долната челюст (общо до 104 зъба). Храни се предимно с дребни риби, змиорки и калмари, които обитават придънните водни слоеве.

Скорошни молекулярни изследвания разграничават два вида афали:

* Обикновена афала (Tursiops truncatus), към която спада и Черноморската (Tursiops truncatus ponticus);

* Индо-тихоокеанска афала (Tursiops aduncus), считана по-рано за подвид. Има тъмносив гръб и бял корем изпъстрен със сиви петна. Среща се по крайбрежието на Индия, Австралия и Южен Китай.

Някои учени определят тихоокеанските афали (Tursiops truncatus gillii) като самостоятелен вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

sixteen − 10 =