Английски пойнтер

angliiski_pointer

Английският пойнтер е птичар. Това са ловните кучета, работещи със стойка. Основните ловни качества на тези кучета са силно развитото обоняние и стойката – спиране и замиране пред дивеча в напрегната поза. Обикновено птичарите се разделят на две големи подгрупи: английски и континентални птичари. Към английските спадат пойнтерът и сетерите. По-важните континентални птичари са германският брак, германският дратхаар, дългокосменият германски птичар, грифонът, френските, италианските, холандските, португалските, испанските и белгийските птичари и унгарската визла.

Височината на холката при английските пойтнтери при мъжките е 55-70 см, а при женските 50-65 см. Теглото им съответно е: на мъжките – 30 кг., женските – 25 кг. Муцуната е сравнително дълга, с тъмна носна гъба (при светло оцветените екземпляри е по-светла). Ноздрите са широки, меки и влажни. Ушите са високо поставени, средно дълги, висящи и прилегнали към главата. Очите са кафяви. Шията е дълга, не много замускулена. Гръдният кош е дълбок и широк. Коремът е прибран. Крайниците са прави и дълги, с добре развита мускулатура. Лапите са овални, с плътни възглавнички и сводести пръсти. Опашката е средно дълга, по-дебела в основата и постепенно изтъняваща към края; носи се изпъната (като продължение на тръбната линия). Космената покривка е къса, гладка и фина. Липсва подкосмие. Окраската е бяла, с големи и малки, неравномерно разположени тъмни петна (черни, кафяви, оранжеви, жълти). Рядко се срещат едноцветни и трицветни екземпляри.

Тези кучета са много издръжливи, лесно привързващи се и отлично поддаващи се на обучение. Великолепните му ловни качества го правят една от търсените и ценени ловни породи кучета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen + 3 =